Condamnaţii strâng bălegarul la vaci şi păzesc scroafele de la fermele instituţiei. Pentru muncă, aceştia primesc 900 lei pe lună, plus o reducere din pedeapsă.
Constantin Popescu, de 37 de ani, din Corabia, stătea rezemat în această dimineaţă de o bară de lemn, lângă o scroafă de 400 kilograme. Se ocupă cu „montatul” animalelor, adică ţine scroafele sub supraveghere, ca să vadă când le vine vremea de dat la vier. Olteanul face tot posibilul să-şi ducă la îndeplinire sarcinile.
„Depistez momentul când sunt bune de dat la vier. Au nişte simptome: stare de agitaţie, inflamaţii ale organului genital şi încep să se arunce una peste alta. Apoi le înfigem câte o tăbliţă cu data la care s-a montat prima şi ultima dată, ca să ştim cât durează perioada de gestaţie”, ne explică bărbatul închis pentru furt în ce constă activitatea lui pe terenul penitenciarului. De când a intrat după gratii, de aproape doi ani, s-a specializat în îngrijirea animalelor. Ne povesteşte că şi în coteţul de acasă are doi porci, la care ţine ca la nişte copii. Când va fi eliberat, peste un an, Constantin ne asigură că va continua să crească purcei, dar este hotărât să devină pomicultor. „Meseria mea de bază este electromecanica. Aici însă m-am obişnuit să fiu fermier şi a ajuns să mi se pară uşoară treaba. La început mă deranja mirosul dinăuntru, că e puternic şi-ţi intră în haine, dar acum nu-l mai simt”, încheie olteanul. Ion Boboc, şeful acestei ferme, ne informează că penitenciarul are la acest moment 1.700 de porci. Angajaţii se mândresc însă cu cei 10 vieri de rasă franceză, al căror preţ ajunge la 35.000 lei.
Mulg vacile cu aparatură performantă
La ferma de vaci, 400 la număr, condamnaţii se pricep de minune la pus fâneaţa în cutii speciale, din care animalele să se hrănească, şi la muls, cu ajutorul unor aparate speciale. „Vacile sunt aşezate în stil brăduleţ,