Astfel de valori au aparut in sectoarele 1,2 si 5, unde reabilitarea locuintei este asigurata de Guvern si autoritatile locale, fara niciun cost din partea asociatiilor de proprietari.
„In unele din sectoarele Capitalei costul mediu al reabilitarii a ajuns la circa 15.000 de euro pe apartament, cel mai mare fiind de circa 18.000 de euro pe apartament. Acest lucru a fost posibil in blocurile unde reabilitarea termica a fost 100% gratis pentru cetateni, iar licitatiile au fost organizate de primarii. Cred ca s-a gresit in momentul in care s-a decis ca asociatiile de proprietari sa nu vina cu niciun ban pentru ca lucrarile sunt realizate la o calitate slaba si la preturi exagerate", a declarat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Habitat a Asociatiilor de Proprietari. Potrivit acestuia, sectorul 5 a depus proiecte cu o valoare mai mare decat bugetul total al proiectului.
Programul de reabilitare termica este realizat cu fonduri de circa 360 mil. lei (90 mil. euro) de la Guvern (care acopera 50% din valoarea totala a proiectului), 30% provin de la autoritatile locale si 20% de la asociatiile de proprietari, insa primariile pot sa acopere si partea proprietarilor in cazul in care au finantarea necesara. Valoarea totala a proiectului este de 720 mil. lei (180 mil. euro).
„Noi avem acum 360 de milioane de lei pentru reabilitarea termica, suma ce reprezinta mai putin de jumatate din ceea ce a cerut administratia locala. Numai cererile din Bucuresti depaseau aceasta suma. Sper sa obtinem inca 100 de milioane de lei la rectificarea bugetara care va avea loc in iulie", a declarat Razvan Murgeanu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.
Anul acesta vor fi reabilitate circa 600 de blocuri din tara, echivalentul a circa 40.000 de locuinte. „In prezent 144 sunt in executie, 389 sunt in audit si proiectare", spune Mereuta.