* nivelul apei a scăzut foarte mult şi, dacă nu va ploua în următoarele două luni, Lacu Sărat ar putea rămâne doar o amintire * turiştii spun că acum, concentraţia de sare în apa rămasă este atât de mare, încât cristalele saline sunt deja grunjoase, provocând iritaţii ale pielii
Deşi vara abia a început, iar temperaturile abia acum încep să urce peste 30 de grade Celsius, lacul sărat din staţiunea de la marginea Brăilei este deja grav afectat de secetă, nivelul său scăzând vizibil, mult faţă de normal. Turiştii care vin an de an pentru a-şi face tratamentul cu nămol sapropelic şi băile saline au constatat, acum, că numai despre baie nu poate fi vorba, pentru că apa are cam o jumătate de metru. Dacă în anii anteriori, oamenii veniţi să stea la soare puteau coborî în lac direct de pe plajă, acum, ca să ajungă la apă, în zona neamenajată, trebuie să parcurgă circa circa 15 metri pe nămolul uscat, rămas în urma retragerii lacului. Turiştii spun că peisajul este dezolant, iar concentraţia de sare în apa rămasă este atât de mare, încât cristalele saline sunt deja grunjoase, provocând iritaţii ale pielii.
"Apa e foarte concentrată, cum n-am întâlnit niciodată, de câţi ani venim. Sarea e deja grunjoasă, dacă dai pe piele, te zgârie, uitaţi! În plus, apa vine până la genunchi, înainte, când veneam, era până la gât, dacă intrai mai în larg. Nu ai cum să faci baie, toată lumea vine şi profită doar de acest nămol, venim cu sticlele de apă de acasă, le lăsăm la soare, să ne putem spăla de iod, de sare", ni s-a plâns o turistă. "Ce baie?! Doar atât, cât să pui un pic de nămol pe tine şi te autosugestionezi ca faci ceva pentru sănătatea ta, dar în rest... E ultima dată când mai venim...", ne-a declarat, dezamăgit, un bărbat din Braşov.
Cei mai în vârstă susţin că au auzit de existenţa unui izvor al lacului care, dacă ar fi desfundat, ar permite refa