Dejecţiile şi mirosul pestilenţial din jurul Turnului lui Ştefan alungă turiştii. Monumentul de secol XV, emblemă a oraşului şi imaginea care apare pe orice pliant ori mate-rial informativ despre Baia Mare, a devenit acum loc de odihnă pentru boschetari. Lângă monumentul istoric de tip A (de interes naţional) aflat în centrul vechi al Băii Mari, şi-au făcut culcuş boschetarii care nu se sfiesc să îşi facă acolo necesităţile fiziologice, lăsând în urma lor o privelişte mai mult decât dezgustătoare.
Pentru a citi placa informativă de pe zidul Turnului lui Ştefan e necesar să faci slalom printre dejecţii. Zdrenţe adunate ici, colo şi resturile aruncate arată că spaţiul e „locuit”. Mai încolo, la doar câţiva metri, în pragul uşii unei clădiri ce stă să se prăbuşească, alte cârpe adunate indică acelaşi lucru: zona este „arogată” de câţiva oameni fără locuinţă.
Autorităţile ridică din umeri
Situaţia este cu atât mai bizară cu cât clădirile se află în imediata vecinătate a Pieţei Millenium, care în ultimii 10 ani a fost renovată în totalitate. Băimărenii sunt pur şi simplu dezgustaţi de ceea ce văd lângă turnul istoric.
„Din păcate, multe sunt lăsate în paragină. Probabil nu aduce venituri suficiente ca să se ocupe şi de curăţenie”, spune Teofil Tămăşan, un contabil de 61 de ani. Turnul Ştefan este administrat de către Serviciul Public Ambient Urban (SPAU) din cadrul Primăriei Baia Mare, fiind în proprietatea Consiliului Baia Mare. Eleonora Gheţie, şefa SPAU, nu are avut nimic de zis în legătură cu această situaţie.
„Acuma se lucrează la un proiect ce urmează apoi să fie supus finanţării. Poate atunci se vor rezolva şi aceste probleme”, a declarat ea. Proiectul însă se referă la amenajarea interiorului, nu la curăţenia din exterior ori încercarea, dacă nu de a atrage turişti, măcar de a nu-i îndepărta pe cei rari care vin