Exporturile au picat din nou cu 23% in aprilie, iar importurile cu 40% la valorile exprimate in euro, dupa ce in martie a fost primul semn de revenire a comertului exterior. In lunile urmatoare, poate fi chiar mai rau, spun companiile.
Volumul exporturilor a coborat in aprilie la 2,1 mld. euro, iar volumul importurilor la 3 mld. euro, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Astfel, s-a redus deficitul comercial (exporturi minus importuri), ajungand in aprilie la doar 835 mil. euro, fata de 2,2 mld. euro in aprilie trecut.
„Importurile au scazut mult mai puternic decat exporturile si astfel s-a redus deficitul comercial. Aceasta va fi tendinta pe intregul an, fiind strans legata de evolutia PIB-ului. Odata ce avem crestere economica puternica, cresc si importurile, dar pe masura ce crestem sub potential si intram in recesiune, se produce si corectia importurilor. Acesta este tipul nostru de economie", apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Datele afisate ieri de Statistica au confirmat opiniile analistilor si companiilor: luna martie a fost „o intamplare", cand reducerea de doar 7% a exporturilor s-a datorat programului Rabla din Germania, care a impulsionat vanzarile Dacia.
Scaderile in comertul exterior si-au reluat insa vitezele de doua cifre. Mai mult, luna aprilie este prima in care volumul exporturilor si al importurilor a scazut si in valoare absoluta fata de luna precedenta, nu numai fata de anul trecut.
„Daca in ianuarie, februarie si martie am avut o crestere valorica de la luna la luna, dar oricum mult sub nivelul de anul trecut, incepand cu aprilie este un prim regres in valoare absoluta fata de luna anterioara", precizeaza Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
Nu a fost atins varful V-ului
Declinul se va accentua in l