Pentru ca imunitatea lui Gigi Becali să fie ridicată procurorii vor trebui să ceară acest lucru Parlamentului European imediat după validarea mandatului. Această procedură însă este una de durată şi ar putea fi finazată abia în luna februarie a anului 2010, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei europene. Gigi Becali va putea trimite "prin poştă" documentaţia necesară pentru a i se valida mandatul de europarlamentar pe 14 iulie în plenul Parlamentului European. "Interdicţia de a părăsi ţara nu îl împiedică pe europarlamentar să fie validat. Poate trimite prin poştă cele două declaraţii necesare validării mandatului. Europarlamentarii vor fi confirmaţi la 14 iulie, în caz că nu există contestaţii, sunt acceptaţi, iar verificările se fac ulterior" , a declarat, potrivit NewsIn, purtătorul de cuvânt.
El a precizat că europarlamentarii beneficiază de imunitate doar din momentul în care sunt confirmaţi, adică de la data de 14 iulie.
Procurorii nu pot contesta validarea mandatului său, dar pot cere ridicarea imunităţii după 14 iulie
"Procurorii trebuie să adreseze cererea de ridicare a imunităţii Parlamentului European, preşedintele PE trimiţând-o apoi comisiei de afaceri juridice a PE. Din momentul în care comisia de afaceri juridice primeşte cererea, aceasta va fi pusă pe ordinea de zi în cel mai rapid caz la următoarea întrunire a comisiei, care are loc o dată pe lună. Dacă cererea este primită în septembrie, va fi discutată în octombrie" a detaliat purtătorul de cuvânt.
"În noiembrie ar urma o audiere a europarlamentarului român, pentru a i se asculta şi opinia lui. În decembrie, comisia ar lua apoi o decizie sau în ianuarie, în cazul în care e nevoie de o nouă evaluare. Dacă votul în comisie are loc în ianuarie, plenul este obligat să voteze în următoarea sesiune, adică în luna februarie. Apoi aut