Valoarea lunara a tranzactiilor intermediate pe bursa din Viena de societatea BT Securities, printre cei mai mari brokeri de pe piata locala, a scazut cu aproape 60% pana la aproape 1,5 mil. euro in 2009, volatilitatea ridicata a cursului valutar reducand interesul romanilor fata de pietele externe.
BT Securities este singurul broker roman autorizat sa tranzactioneze direct la bursa de valori de la Viena, societatea devenind membra a operatorului austriac de piata in vara anului trecut. Alaturi de BT Securities, printre cei peste cincizeci de membri straini ai bursei vieneze se numara diviziile de brokeraj ale Deutsche Bank, JP Morgan si Societe Generale.
Valoarea totala a tranzactiilor intermediate de brokerul roman pe bursa vieneza in primele cinci luni ale acestui an a fost de aproape 6 milioane de euro, in conditiile in care in ultimele trei luni si jumatate ale anului trecut tranzactiile intermediate au fost in valoare de 12,5 mil. euro. "Interesul romanilor fata de piata austriaca exista, insa volatilitatea ridicata a cursului valutar alaturi de sistemul de operare a conturilor globale, care este folosit la bursa de la Viena si e in curs de adaptare la noi, au dus la o scadere a valorii tranzactiilor pana la un nivel de 1,5 milioane de euro pe luna", a spus Rares Nilas, directorul general al societatii BT Securities.
Printre actiunile pe care investitorii romani le tranzactioneaza pe Bursa din Viena se numara cele ale grupului petrolier OMV, actionarul majoritar al Petrom, titlurile Raiffeisen International, care detine in Romania Raiffeisen Bank, dar si actiuni ale grupului siderurgic Voestalpine sau ale producatorului de materiale de constructii Wienerberger. Lichiditatea este unul dintre principalele criterii in baza carora clientii locali aleg actiunile listate la bursa vieneza.
BT Securities si-a consolidat pozitia
Pe pi