La mijlocul lunii martie abandonam scenariul unor scaderi ale bursei americane de actiuni catre noi minime multi-anuale – dupa ce indicele compozit Dow Jones Industrial Average pierduse deja aproape 15% in perioada catre trecuse de la sfarsitul lunii ianuarie – si introduceam ipoteza unei stabilizari globale a burselor internationale de actiuni si de marfuri (piata petrolului, in particular, la care am adaugat mai tarziu pietele metalelor cu utilizare intensiv industriala).
Pe parcursul ultimelor trei luni, indicii Dow Jones Industrial Average si S&P 500 au castigat peste 20% si respectiv 25% in forma celui mai rapid avans de o asemenea magnitudine al perioadei care a trecut din anii ’30. Performanta burselor de actiuni din blocul BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) a fost inca si mai remarcabila. Doar in luna mai, pretul futures al petrolului cu scadenta cea mai apropiata cotat la NYMEX a crescut cu aproape 30%, marcand astfel cea mai puternica apreciere din ultimii 10 ani.
La acest moment, insa, riscurile cresc ca premisele pozitive – pe care publicul le-a aplaudat furtunos in ultimele luni – sa fi fost deja integrate si chiar exagerate.
In cazul in care optimismul global rateaza initiativa, cateva ipoteze de interes personal mai vechi revin in atentie. Printre acestea, posibilitatea unor deprecieri valutare fortate in tarile baltice – situatie in care bancile suedeze, dar si o serie de valute printre care coroana suedeza, forintul unguresc, zlotul polonez si rubla ruseasca, s-ar putea transforma in victime colaterale.
Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.
NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Tradeville SA