Fondul Monetar Internaţional impune, în acordul semnat cu autorităţile române, publicat miercuri, adoptarea până la finele lunii iunie a unor amendamente la legea bancară, care să întărească puterea BNR de a cere acţionarilor băncilor majorarea capitalului sau limitarea distribuirii profitului.FMI menţionează că accesul sistemului bancar la sursele de finanţare externe sunt limitate, iar lichiditatea de pe piaţa interbancară s-a redus în mare parte, informează Mediafax."De�
Fondul Monetar Internaţional impune, în acordul semnat cu autorităţile române, publicat miercuri, adoptarea până la finele lunii iunie a unor amendamente la legea bancară, care să întărească puterea BNR de a cere acţionarilor băncilor majorarea capitalului sau limitarea distribuirii profitului.
FMI menţionează că accesul sistemului bancar la sursele de finanţare externe sunt limitate, iar lichiditatea de pe piaţa interbancară s-a redus în mare parte, informează Mediafax.
"Deşi băncile au intrat în criză bine capitalizate, împrumuturile neperformante au început deja să crească, în special cele acordate în valută şi scăderea activităţii economice va accelera în mod cert deteriorarea calităţii activelor", se arată în acord.
Împrumuturile neperformante au crescut în ultimul trimestru din 2008 de la 10% la 12%, ceea ce a determinat o majorare rapidă a provizioanelor.
Măsurile privind sectorul financiar din acord includ angajamente pentru a asigura faptul că băncile din România îşi menţin un grad de capitalizare adecvat pe parcursul desfăşurării programului.
BNR a realizat teste de stres asupra situaţiei financiare a băncilor comerciale, care reprezintă 90% din activele sectorului bancar. Banca centrală a luat în calcul pentru testele de stres două scenarii, respectiv cadrul macroeconomic avut în vedere în acordul cu FMI, dar şi o