Primul ministru Emil Boc a anunţat astăzi, la finalul şedinţei de Guvern, că Executivul a decis să-şi asume răspunderea pe Codurile juridice, urmând ca termenul de asumare să fie stabilit de Parlament. "Am decis ca Guvernul să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului asupra celor două acte normative de care am menţionat. Aceste acte normative sunt importante din cel puţin două motive. În primul rând, este vorba de o reformă profundă în domeniul judiciar şi când mă refer la domeniul judiciar am în vedere Codul civil şi Codul penal, adică aceste două coduri modernizează legislaţia românească, o pun în acord cu cea europeană şi cu cele mai importante evoluţii din lumea juridică mondială. Ele răspund nevoii societăţii româneşti de a avea o justiţie mai rapidă, de a avea o justiţie la timp, de a avea o justiţie egală pentru toţi", a declarat Emil Boc.
Coaliţia Opriţi Codurile!: "Ce face Guvernul, prin asumarea răspunderii pe Coduri, este o sfidare"
Reprezentanţii Coaliţiei "Opriţi Codurile!" consideră că "asumarea de către Guvern a răspunderii pe cele patru Coduri - Penal, Civil, de procedură penală şi de procedură civilă - este o sfidare la adresa cetăţenilor României", a declarat, pentru vocatul Georgiana Iorgulescu, citată de NewsIn.
" Guvernul joacă un joc stupid. Uite codurile, nu sunt codurile. Ba sunt ale noastre, ba ale Parlamentului. Ba avem studii de impact, ba n-avem, pentru ca, într-un final, să îşi asume răspunderea pe coduri, care nu sunt într-o formă nici de departe finalizată. Parlamentul a avut unica ocazie în 20 de ani să arate că poate să termine nişte proiecte de coduri. Nu a fost lăsat să o facă, motiv pentru care devine egal responsabil cu Guvernul. Urmează să vedem poziţia Guvernului ", a mai declarat Iorgulescu, reprezentant al coaliţiei "Opriţi Codurile!".
MJ: procesele vor dura mai pu