Cum si PDL, si PSD sustin ca au castigat alegerile, ambele partide s-au contrat pe tema nominalizarii viitorului comisar european.
Presedintele atentioneaza insa ca demersurile Romaniei au inceput inca din ianuarie si ca o galceava interna ar putea "narui" eforturile depuse.
Pe langa voturile in plus atrase de social-democrati (31,07 fata de 29,71), Mircea Geoana a invocat faptul ca PSD reprezinta in grupul socialist din PE al patrulea partid, ceea ce i-ar da dreptul sa aiba acces la functii influente in PE si in Comisia Europeana. "Interesul partidului nostru si interesul general al Romaniei este sa obtinem un comisariat mult mai influent fata de cel pe care l-am obtinut acum doi ani. (…) Partidul nostru dispune de astfel de candidati si dreptul moral al castigarii alegerilor face ca PSD sa aiba un cuvant de spus din acest punct de vedere", a spus Geoana. Pe de alta parte, liderul PSD a sugerat ca nu l-ar multumi ca Romania sa aiba un comisar pe Agricultura, asa cum s-a vehiculat pana acum. "O tara cu pozitia numarul sapte in Europa trebuie sa-si propuna portofolii extrem de ambitioase. si ma refer aici la portofolii de influenta politica sau financiara sau de politica externa", a apreciat Geoana.
Aceasta, in conditiile in care surse pesediste au vehiculat nume precum Mihai Tanasescu (pentru un portofoliu legat de Finante), Adrian Severin (Relatii Externe). La randul lor, pedelistii au sustinut ca viitorul comisar ar trebui sa provina din PDL, adevaratul invingator in alegeri. "Social-democratii nici nu sunt primii la alegerile europarlamentare. si pe urma avem o institutie extrem de serioasa care trebuie sa se exprime in acest sens: Presedintia", le-a amintit social-democratilor ministrul Vasile Blaga. "Sa nu credeti ca putem sa punem un comisar european care e «garantat Vanghelie»", a adaugat ministrul Transporturilor, Radu