La simpozionul „Grăsimile alimentare şi starea de sănătate a copilului” specialiştii în nutriţie au subliniat toxicitatea grăsimilor. Medicii pediatri şi nutriţioniştii prezenţi ieri la evenimentul de la Business Hotel au subliniat că alimentaţia nesănătoasă şi excesele alimentare au impact negativ asupra sănătăţii copiilor, factor care se corelează cu frecvenţa crescută a bolilor cardio-vasculare când ei ajung la maturitate.
Prof. univ. dr. Mircea Nanulescu, de la UMF Cluj, a spus că în România mortalitarea în urma bolilor cardiovasculare a crescut în ultimii 30 de ani cu 50%. „Subliniez că toate grăsimile de origine animală sunt nesănătoase, şi mai ales untura, untul, smântâna, carnea grasă de porc şi de miel, iar grăsimile de origine vegetală sunt benefice – respectiv uleiurile de floarea soarelui, de rapiţă şi soia, precum şi margarina ori maionezele”, a declarat Mircea Nanulescu. Acesta a arătat că trebuie evitate prăjelile care evidenţiază substanţe toxice organismului, iar o alimentaţie echilibrată trebuie să conţină 55 la sută glucide, 15 % proteine şi doar 30% grăsimi, din care 20 să fie vegetale. Dr. Nanulescu a subliniat că din păcate nu poate fi evitat impactul globalizării hranei, care se vinde preambalată, semipreparată, însă important e ca populaţia să fie informată privind cantităţile de calorii şi grăsimi conţinute de alimente.
Informaţia, diseminată în şcoli
Medicii de familie şi medici pediatri, vor trebui să disemineze informaţia şi în şcoli. „Există, facultativ, materia numită educaţie pentru sănătate, unde nu ştiu dacă se discută aceste aspecte, unde unde pe lângă alimentaţie ar trebui abordat sedentarismul, fumatul....”, a spus Mircea Nanulescu. Acesta a arătat că în Cluj-Napoca s-a făcut un studiu, ce poate fi extrapolat la nivelul ţării, în urma căruia a rezultat că 30 la sută dintre şcolari sunt