Deschis recent, acvariul din cadrul Centrului Ecoturistic Delta Dunării a avut peste 60.000 de vizitatori într-o lună. Complexul muzeistic de la „intrarea“ Deltei reconstituie aproximativ 60% din ecosistemul Rezervaţiei. Rechini, peşti-clovn, crapi koi, corali, stele de mare, broaşte ţestoase şi alte sute de specii piscicole de diferite mărimi, în culori încântătoare, populează unul dintre cele mai mari acvarii din Europa. Situat în Centrul Ecoturistic Delta Dunării din Tulcea, acvariul care a fost inaugurat oficial cu o lună în urmă este rezultatul a 13 ani de muncă şi de investiţii.
Odată intraţi în complexul muzeistic, vizitatorii sunt fascinaţi de fundalul sonor creat de orăcăitul broaştelor, de ţipătul pelicanului comun, de cântecul răpitoarelor nocturne sau de foşnetul stufului la trecerea vidrei sau a şerpilor.
Dioramele cu care este dotat centrul ecoturistic, create cu floră şi cu specii de păsări şi de animale împăiate, reconstituie ecosistemele din nordul Dobrogei şi ilustrează fauna piscicolă din Delta Dunării şi din Marea Neagră.
Specii rare de păsări şi de mamifere
„Cine doreşte să cunoască ecosistemele Deltei Dunării şi nu are posibilitatea de a merge efectiv acolo, poate să vadă aici peste 60% din ceea ce le oferă în realitate Rezervaţia Biosferei. Îţi creează impresia că eşti chiar acolo“, ne-a spus Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea.
La parter, vizitatorii pot vedea poate pentru prima dată pelicanul comun – simbolul Deltei, specie cu cea mai mare valoare conservativă dintre păsările acestei zone – sau pelicanul creţ, o specie extrem de rară, al cărei număr nu depăşeşte 500 de perechi în toată Europa.
Dioramele aduc în faţa ochilor speciile de mamifere, de păsări şi de plante din Delta fluvială (vidra, nurca, bizamul, cormoranul), din Delta fluviomaritim