„Măsuri anticriză reale, nu haos, circ şi promisiuni”. Aceste cuvinte le-au citit guvernanţii pe cărţile poştale trimise de Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa”. Aceasta a fost prima acţiune de protest la care nu au primit niciun răspuns de la Bucureşti. De aceea, joi, peste 100 de muncitori de la toate fabricile din oraş vor picheta Prefectura Olt şi vor trage un semnal de alarmă asupra concedierilor masive din ultimele luni.
„Vrem să ne păstrăm locurile de muncă şi de aceea cerem ajutoare de stat care să menţină, în perioda crizei, locurile de muncă. Cerem o lege a parteneriatului public-privat şi blocarea privatizărilor în companiile de stat. Salariul minim trebuie să fie corelat cu coşul zilnic, de 50% din salariul mediu brut şi să crească gradual până în 2014”, a explicat Constantin Boerescu, preşedintele „Cartel Alfa”, filiala Olt.
336 de angajaţi ALRO, la un pas de concediere
Şi sindicaliştii ALRO încearcă să îi scape de concediere pe cei 336 de angajaţi puşi de patronat pe lista de disponibilizări depusă la AJOFM Olt. „Protestăm faţă de intenţia grupului VITMECO, din care face parte şi SC Alro SA, de a demara procedura de concediere pentru 336 de angajaţi, precum şi externalizarea unor servicii din cadrul societăţii. Am cerut majorarea bonusului pentru cei care vor să plece, adică voluntarii, printr-o adresă pe care am trimis-o lui Vitaly Machistky, aflat în aceste zile la Bucureşti”, a explicat Ion Popa, preşedintele Sindicatului Liber ALRO.
Statul trebuie să intervină
Patronatul a găsit o altă metodă de convingere, reconversia profesională. „Societatea organizează cursuri de reconversie profesională pentru tinerii angajaţi, pentru că muncitorii ALRO nu pot face altceva dacă sunt concediaţi”, a menţionat Popa. Sindicaliştii de la Cartel Alfa sunt de părere că statul român ar trebui