Pentru prima data in istoria postdecembrista, Capitala, fieful traditional al fortelor de dreapta, tinde sa fie cucerita de stanga. De la alegerile europarlamentare din 2007 pana la cele din acest an, PSD a crescut, de pilda, cu 12%, iar PRM cu 14%. Pe de alta parte, daca acum doi ani Partidul Democrat condus de Emil Boc si Partidul Liberal Democrat (PLD) al lui Theodor Stolojan (formatiuni care s-au unit ulterior, formand PDL) strangeau impreuna 49% din optiunile electoratului Capitalei, in 2009 PDL si Elena Basescu au reusit sa adune doar 33,72% din voturile bucurestenilor prezenti la urne.
Potrivit birourilor electorale care au centralizat rezultatele finale ale alegerilor de duminica, PDL a obtinut "la mustata" victoria in Bucuresti, fiind despartit de PSD de numai 880 de voturi. In procente, PDL conduce in Bucuresti cu 28,36%, in timp ce PSD are un scor de 28,04%. Un scor atat de strans intre "stanga" si "dreapta" reprezinta nu doar un semn al dezama-girilor electoratului democrat, pe fundalul crizei economice, ci si o ascensiune a votantilor atrasi de extreme, considera analistii politici.
O alta surpriza oferita de rezultatele votului din Capitala este forta "locomotivei" Gigi Becali, care a tras PRM pana la un scor-record. Astfel, sloganul "Doi crestini si patrioti vor scapa tara de hoti!" a fost votat de circa 16,07% din bucuresteni, trimitandu-i la Bruxelles pe G. Becali si pe C. Vadim Tudor. Declinul fortelor de dreapta in Bucuresti este explicat de analistul politic Bogdan Teodorescu prin faptul ca o parte din electoratul de dreapta, fidel lui Traian Basescu, a migrat catre Gigi Becali.
Tabloul rezultatelor alegerilor europarlamentare din Bucuresti ofera o premiera pentru viata politica a ultimilor 20 de ani: stanga si extremistii aproape ca au egalat scorul dreptei (PDL plus PNL). Partidul Romania Mare (PRM) a urcat neasteptat