Muzeul de Istorie al Transilvaniei găzduieşte începând de astăzi, până pe 10 iulie, expoziţia „Metamorfozele Evei” - moda feminină în lumina descoperirilor arheologice. Masteranzii de la „Arheologie şi Studii Clasice” au realizat prima expoziţie dedicată vestimentaţiei şi podoabelor din preistorie până în evul mediu.
Periplul prin epocile istorice începe în epoca neolitică, începând cu mileniul al VI-lea a.Chr. „Avem aici o brăţară foarte interesantă, datată cu carbon-14 din 5.350 a.Chr, din aceeaşi perioadă ca şi faimoasele tăbliţe de la Tărtăria”, spune Mihai Săsărman, unul dintre masteranzii grupei „Arheologie şi Studii Clasice” de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai.
Olimpia Stan, colega lui Mihai, s-a ocupat de epoca neolitică chiar dacă specializarea ei este epoca romană. „Cel mai interesante mi se par micile statuete antropomorfe feminine, acolo vedem coafuri interesante care se purtau atunci”, spune Olimpia.
Trecerea spre bronz
Potrivit lui Mihai Săsărman, trecerea spre epoca de bronz este ca şi o modă care se schimbă, nu este neaparat o evoluţie. „De la podoabele de os, se trece la podoabe realizate din bronz. Se schimbă moda, tehnica de realizare, podoabele în sine. Dar se mai poartă şi podoabe din os”, spune Mihai.
Din epoca bronzului, în expoziţie pot fi regăsite brăţări, cercei, butoni, inele de păr şi o centură din secolul XII a.Chr. descoperită în Uioara de Sus, judeţul Alba.
Tot aici, poate fi văzute şi ustensilele unui atelier din epoca bronzului, combinat cu epoca neolitic.
„Avem expuse vase în care am găsit urme de vopsea şi am dedus că le foloseau pentru a vopsi pielea şi ţesăturile. Nu purtau numai alb”, spune Mihai.
Urmează trecerea spre protoistorie, în care erau purtate patru brăţări cu semiove mari,