Începând de astăzi, Muzeul Regiunii Porţile de Fier, implementează un proiect în cadrul căruia 40 de elevi severineni vor da viaţă, până la toamnă, timpurilor apuse în urmă cu 2.000 de ani.
Până în data de 30 septembrie 2009, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, având ca parteneri Consiliul Judeţean Mehedinţi, Asociaţia Pro-Mehedinţi şi Palatul Copiilor Severin, implementează proiectul Şcoala de Vară „Să redescoperim viaţa romană de la Drobeta”.
Proiectul este finanţat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional, şi are o valoare de aproximativ 20.000 lei. Prin acest proiect, conducerea muzeului îşi propune familiarizarea copiilor, dar şi a publicului larg cu valorile civilizaţiei romane de pe teritoriul actual al României, încurajarea cunoaşterii trecutului şi promovarea elementelor de civilizaţie antică romană, dar şi implicarea tineretului în manifestări cu caracter practic, care presupun activităţi conexe arheologiei experimentale.
Patru ateliere în castrul roman
Având ca principal obiectiv cunoaşterea artei şi civilizaţiei romane, proiectul urmăreşte realizarea unui atelier de lucru privind îmbrăcămintea romană, un atelier de lucru privind podoabele romane, unul privind dansurile romane, dar şi a unui atelier de lucru privind teatrul roman. „În prima fază vor participa 80 de elevi, din care vom selecţiona 40. Aceştia vor urma să fie împărţiţi în patru grupuri, în funcţie de aptitudini. Fiecare grup va lucra în cadrul unui atelier”, a declarat directorul muzeului, Sorina Matacă. La finalul celor trei luni de vară, în urma lucrărilor copiilor, vor fi realizate două albume. Unul va reprezenta îmbrăcămintea romană, altul podoabele romane.
„Ca o moutate, vom confecţiona 40 de costume romane în urma lucrărilor copiilor, acestea urmând a fi prezentate într-o paradă a costumelor romane ce se va desfăşura în luna septembrie”, mai spune