Bărbatului i-a plăcut mereu să aibă grijă de oameni, să îi sfătuiască şi să îi ajute. S-a preocupat, pe rând, de interesele angajaţilor, ale şomerilor şi ale locatarilor de la bloc.
În timpul şcolii pe care a urmat-o departe de casă, tocmai la Arad, a lucrat ca pedagog la căminele de elevi din campus, cu banii câştigaţi reuşind să se întreţină. După terminarea cursurilor, timp de aproape doi ani de zile a fost angajat la o societate româno-libiană, în pustiul Sahara, unde se ocupa de sistemul de irigaţii pentru culturile de zarzavaturi care se făceau în anumite zone.
Şef de sindicat
În anul 1989, a fost ales în sindicatul societăţii Petrobrazi unde lucra în perioada aceea, iar pe urmă a devenit vicepreşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor Prahova-filiala CNSLR Frăţia.
I-a plăcut să ajute oamenii şi să lupte pentru drepturile lor, în 1994 înfiinţând Liga Judeţeană de Întrajutorare a Şomerilor, care se ocupa de reconversia profesională a celor rămaşi fără un loc de muncă. Activitatea ligii a fost apreciată şi susţinută inclusiv de lideri de sindicat francezi, după cum spune Ion Stan.
A înfiinţat UAP
Tot în anul 1994, Ion Stan a creat Uniunea Asociaţiilor de Locatari care după 1996 şi-a schimbat denumirea în Uniunea Asociaţiilor de Proprietari. „Ideea acestei uniuni a plecat de la faptul că unii directori de regii nu prea iubeau aşa sindicatele şi negociau direct cu asociaţiile de proprietari. Iar aceste asociaţii avea un sistem haotic de funcţionare, săptămânal intram în posesia datelor unor experţi din care reieşea că zece administratori sunt acuzaţi de neglijenţă în serviciu sau chiar delapidări” îşi aminteşte Ion Stan.
Perioada de început în fruntea asociaţiilor de proprietari a fost una foarte grea pentru acesta: „Erau foarte multe dosare de delapidări la început şi unele dintre acestea de