Albaiulianul Călin Barbieri face parte din grupul select al celor care ştiu că zborul te poate elibera de complexe: „Eşti doar tu cu tine însuţi acolo sus. Ajungi să zbori în rând cu păsările. Lumea se vede altfel de sus”. O deplasare prin parc te poate scoate într-o lume nouă. Asta i s-a întâmplat în anul de graţie 1999 albaiulianului Călin Barbieri. În Parcul Unirii a văzut un anunţ pe care avea să îl ia în cât se poate de serios. Se spunea în respectivul anunţ despre organizarea unor cursuri de iniţiere în zbor cu parapanta. „Flacăra pasiunii s-a aprins rapid în mine.
Îmi voi aduce aminte cu plăcere de această întâmplare, care s-a dovedit a fi fericită. La Clubul Archaeopteryx Alba Iulia am învăţat să zbor cu parapanta, am încercat chiar şi planorul pe aerodromul de la Deva-Săuleşti timp de vreun an, dar înainte de toate am întâlnit oameni faini, cum spunem noi ardelenii, iar inimosul Ovidiu Bora, şeful clubului nostru, e unul dintre aceştia”, ne istoriseşte Călin. A trecut un deceniu de la „decolarea” spre acest hobby mai special şi tentaţia de a zbura este la fel de vie.
Dependent de vânt
Sfârşitul de săptămână oferă de obicei prilejul atât de aşteptat de fiecare dată. „Mergem de regulă la Râpa Roşie, e un loc foarte potrivit pentru zbor. Şi la Rimetea, lângă Aiud, o zonă superbă, sunt mai multe locaţii în care ne desfăşurăm activitatea de zbor. În alegerea de moment a locaţiei în care zburăm într-o anumită zi un rol decisiv îl au condiţiile meteo, vântul trebuie să bată într-un fel anume, în fine, sunt anumite caracteristici meteorologice, respectiv viteza şi intensitatea vântului, în absenţa cărora ne este practic imposibil să pornim la drum către cer.
În rezumat ar fi de spus şi este important de reţinut că în bună măsură suntem dependenţi de vânt în concretizarea intenţiei noastre de a ne „lua zborul”, explică inter