» Criza economica globala a afectat grav cele doua mari economii de pe malurile Atlanticului, insa viteza cu care SUA si Uniunea Europeana isi vor reveni va fi net diferita, apreciaza cotidianul american The New York Times. Motivele: egoismul national al liderilor UE speriati de criza, divergentele cu privire la masurile de combatere a recesiunii si, nu in ultimul rand, inegalitatile economice si sociale dintre membrii Uniunii.
Desi numara 491 de milioane de cetateni si produce cu o treime mai mult decat Statele Unite, Uniunea Europeana (UE) a fost inca o data revelata de criza economica globala ca o entitate mai putin importanta decat suma componentelor sale individuale, arata cotidianul american. Criza a supus UE la una dintre cele mai grave incercari din istoria sa si pana si cei mai optimisti sustinatori ai ideii de unitate europeana considera ca organizatia esueaza in a combate eficient furtuna economica ce s-a abatut asupra vechiului continent.
Cel mai evident argument in acest sens il reprezinta dezbaterile pana acum netransate intre liderii europeni cu privire la masurile anticriza: in timp ce o tabara – reprezentata arhetipal de presedintele francez – sustine marirea cheltuielilor publice si chiar manipularea valorii euro pentru deblocarea economiei, altii, precum cancelarul german Angela Merkel, sunt circumspecti si se gandesc la riscurile inflationiste prezentate de o politica monetara prea laxa si de deficitele publice generate de injectii din fonduri de stat.
In timp ce dezbaterea aceasta continua, iar criza face noi victime, liderii nationali au trecut fara menajamente la protejarea slujbelor din sectorul national, de multe ori in detrimentul altor state membre. Iar Comisia Europeana, organismul care prin tratatele UE ar trebui sa asigure echilibrul, este mai preocupata de precedenta criza europeana, cea a poticnitei ref