Foştii elevi ai Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” se reunesc mâine după 52 de ani de la absolvirea liceului. Printre ei se află şi câţiva profesori care mai sunt în viaţă. Cu amintiri din vremurile în care purtau uniformă albastră, chipiu şi ecuson, iar Bistriţa era un oraş cu vreo 15 000 de locuitori, clădiri vechi şi case cu coşuri de fum, foştii elevi ai promoţiei din 1957 se vor întâlni mâine la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”. Aceştia se vor reuni după 52 de ani pentru a rememora vremurile trecute, dar şi pentru a ţine un moment de pomenire a celor care nu au mai trăit până acum. Pe atunci, „Liviu Rebreanu” era Şcoala Medie Mixtă Bistriţa, iar cele cinci clase paralele, trei de la secţia română, una şi de la secţia maghiară şi alta de la secţia germană convieţuiau paşnic. „Deşi eram clase de diferite etnii, era o armonie perfectă. Era extraordinar de sănătoasă atmosfera, mergeam cu drag la şcoală”, îşi aminteşte Vasile Toma, un absolvent al promoţiei de acum 52 de ani.
Nu aşteptau vacanţele
Distracţiile elevilor de atunci erau filmele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi întâlnirile ocazionale, la o aniversare, unde gazda îi servea cu suc, prăjitură şi îngheţată. „Nu erau aparate la care să ascultăm muzică. Moda noastră era una modestă. Nu aveam atunci nuştiuce costume, să apari azi cu unul şi mâine cu altul. Dar noi nu aşteptam vacanţele, era mai bine la şcoală”, rememorează Vasile Toma vremurile în care şcoala era principalul loc de socializare.
Dascăli de şcoală veche
În prezent, toţi cei care au absolvit Şcoala Medie Mixtă s-au realizat profesional, iar după întâlnirea de 50 de ani şi-au propus să se vadă anual. „Aşa am stabilit în 2007, cât putem, să ne vedem în fiecare an. O parte dintre noi nu mai sunt, alţii nu se mai pot deplasa pentru că sunt prea bolnavi”, spune Vasile Toma