» Unii s-au realizat in tara, altii in afara ei, unii au devenit militanti, unii politicieni, iar altii au evitat spatiul public. Aceasta e generatia diversitatii, a celor nascuti in preajma decretului antiavort, din 1966. In cazul lor, specialistii pun un verdict transant: politic, ei nu au schimbat Romania pentru ca sunt prea divizati.
Tineri abia intrati in studentie la momentul 1990, cei nascuti in preajma decretului de interzicere a avortului din 1966 reprezinta o generatie paradoxala pe harta de varste a Romaniei. Au crescut cu cheia de gat, s-au format ca adolescenti in plina dictatura ceausista, au alcatuit linia intai a luptei contra restauratiei, dusa in primii ani de dupa Revolutie, si au constituit nucleul asa-numitei clase de mijloc. Tot dintre ei s-au ingrosat si randurile exilului autoimpus din anii ’80-’90, al oamenilor care au inteles ca rostul in viata are sanse de succes numai in lumea interzisa a Occidentului. Dupa unii specialisti, portretul generatiei ivite in anii ‘60 s-a conturat sub spectrul presiunilor care i-au apasat necontenit din exterior: "Dorinta de imbogatire a fost reprimata in subconstient, dorinta de libertate sexuala a fost reprimata in inconstient, agresivitatea la fel", suna sentinta data de psihanalistul Vasile Dem. Zamfirescu.
Insa aceleiasi generatii, care incastreaza frustrarile alimentate de o societate haotica, altii i-au asociat si simbolistica sperantei pierdute, care a esuat in misiunea de a schimba politic fata Romaniei din cauza lipsei de coeziune. La 20 de ani de la Revolutie, Dezbaterile "R.l.", cu privire la influenta generatiei careia ii apartinem in evolutia fiecaruia dintre noi, sondeaza spatiul si principiile ce traverseaza acest grup social distinct si, pe alocuri, controversat.
Generatia care a dus povara Romaniei abia iesite de sub dictatura strange laolalta oameni care au m