Leul are sanse sa urmeze traditia anilor trecuti si sa se intareasca pe perioada verii, mai ales ca acum nu mai exista presiuni de cumparare de valuta din partea importatorilor sau a jucatorilor speculativi, considera dealerii si analistii.
Totusi, potentialul de intarire a leului este destul de limitat, cele mai optimiste previziuni indicand un nivel de 4,1 lei pentru un euro. Orice coborare a euro spre 4 lei ar fi doar accidentala, cred dealerii.
"E drept ca vara, traditional, nu sunt cumparari masive de valuta, ceea ce ma face sa cred ca nu vom vedea euro mai sus de 4,25 lei, cel putin pana spre sfarsitul lui august. Spre deosebire de anii trecuti, acum sunt insa putini oameni in piata care mizeaza pe o apreciere sustenabila a leului. Astfel, pe masura ce euro s-ar apropia de 4,1 lei, ma indoiesc ca cineva ar mai vinde agresiv valuta", afirma Dragos Balaci, dealerul-sef al RBS Bank Romania. Ramane totusi de vazut daca anul acesta remiterile romanilor din strainatate - principalul motor de intarire a leului pe perioada verii in anii trecuti- vor mai ajunge la volume semnificative, in conditiile in care majoritatea economiilor europene se confrunta cu probleme.
Mentinerea cursului la niveluri ridicate de la inceputul anului a contribuit deja la o corectie rapida a deficitului comercial, principalul factor care a alimentat dezechilibrul contului curent in anii precedenti. Dupa primele patru luni, deficitul comercial inregistra o scadere cu 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care importurile au scazut mai rapid decat exporturile in toata aceasta perioada.
Corectarea deficitelor externe a avut insa loc si pe fondul unei incetiniri bruste a economiei: Produsul Intern Brut (PIB) a fost in primul trimestru cu 6,2% mai mic decat in perioada similara din 2008, arata datele revizuite, publicate ieri de Statistica. Estimari