Studiu de caz: unele monumente istorice şi arhitecturale din centrul Craiovei au fost renovate grosolan de actualii proprietari. Cândva reşedinţe ale unor mari personalităţi ale Olteniei, decorate cu o migală uimitoare, casele boiereşti de odinioară arată acum ca toate vilele de parveniţi din ţara aceasta. În Dolj există mai multe clădiri cu valoare istorică care au fost redecorate de actualii proprietari, încălcând însă prevederile Legii monumentelor istorice. Cele 697 de monumente plasează judeţul pe locul 11 în clasamentul celor mai bogate în reminiscenţe ale unor epoci apuse.
Acum însă, casele boiereşti de secol XIX nu se mai disting prin dantelăriile de fier vechi, ci prin stridentele termopane, spiritul centrului vechi al Băniei fiind distrus aproape în totalitate. După cum spune, dezamăgit, preşedintele filialei oltene a Ordinului Arhitecţilor din România, Pavel Popescu, “aici ar trebui să găsim o bijuterie a Craiovei, dar găsim o mare tristeţe.”
Imobilul Muzeului Istoriei Medicinei de pe Calea Unirii era cândva arhiplin de mobilier, instrumentar, documente referitoare la viaţa şi activitatea doctorului craiovean Victor Gomoiu, o bibliotecă adăpostind, pe lângă cele 10.000 de volume, corespondenţă, reviste, documente şi obiecte care aparţinuseră unor mari savanţi, dar şi tablouri celebre: Veronese, Petraşcu, Jalea.
Au dispărut cu totul. Clădirea, amintind arhitectura renascentistă, a fost construită în 1892 şi este clasată ca monument istoric. A fost restaurată de două ori, în 1979-1980 şi între 1990 şi 1993. Acum fostul muzeu este reşedinţa controversatului Genică Boerică.
De la vechii boieri, la noii îmbogăţiţi
Vila în care locuieşte preşedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, denumită ”Casa Bujorului”, a aparţinut iniţial boierului Barbu Drugă, iar în perioada comunistă era casa lui Nicolae