Cauzele pentru care romanii, in particular, si europenii, in general, se prezinta in numar foarte mic la alegerile europarlamentare sunt numeroase si complicate, dar, in esenta, au de-a face cu un fapt subliniat de editorialistul El Pais, Jose Torreblanca: sistemul politic european este destinat sa fie unul plicticos. Partidele politice "europene" nu pot duce o campanie la nivel continental pentru ca cei care au conceput acest sistem s-au temut ca o confruntare ideologica la scara europeana ar crea cutremure care ar lasa "constructia europeana" in ruine. Este un alt soi de "democratie controlata" decat in Rusia lui Putin, dar este, fara indoiala, o democratie "manageriata", in care nucleul tare al tratatelor incheiate de birocrati este tinut la adapost de orice pericol populist, fie el de stanga sau de dreapta. Ori de cate ori aceasta separatie intre birocratie si democratie a fost stearsa – asa cum s-a intamplat in Franta, Olanda sau Irlanda – tratatele fundamentale ale Uniunii au fost respinse prin referendum.
Pentru a se evita catastrofe si mai mari, campania pentru Parlamentul European se duce la nivel local si pe teme locale peste tot in Europa, iar Romania nu face exceptie. Rezultatul este intotdeauna un grad de participare redus pentru ca este dificil sa explici electoratului ca trebuie sa aleaga intre participantii intr-o competitie politica locala ai carei castigatori culeg roadele la nivel continental. si daca unii, precum presedintele ceh, Vaclav Klaus, se indoiesc de acest simulacru democratic pe care il declara inutil, indoiala lor este intemeiata.
De aceea, daca vrem sa stim care au fost cauzele pentru care dreapta a castigat alegerile, iar diversi extremisti au obtinut rezultate bune, trebuie sa cautam cauzele la nivelul fiecareia dintre cele 27 de state membre. Explicatii generale de genul: "criza economica", "deficitul democrat