75 de prichindei de la Şcoala Gheorghe Bibescu din Craiova au învăţat care le sunt drepturile. Calendarul drepturilor omului. Să punem drepturile pe hartă. Un corp de cunoştinţe. Suntem o familie. Ilustrând moduri de violenţă. Cuvinte care dor. Fiecare bătăuş e un laş deghizat. Acestea sunt doar câteva dintre temele unui program realizat în premieră la Craiova privind educaţia drepturilor omului pentru copii. La cursuri au participat 75 de elevi din clasele a II-a până într-a VII-a de la Şcoala nr.36 „Gheorghe Bibescu”.
Ieri după-amiază, şcolarilor le-au fost testate cunoştinţele acumulate pe parcursul a şase săptămâni. „Noi am învăţat despre lucruri foarte interesante. Ce trebuie să facem dacă părinţii nu sunt cu noi şi să nu fim răi cu copiii cu dizabilităţi”, ne-a spus Cristina Corcheş, elevă în clasa a II-a A.
„Şi noi avem drepturile noastre”
Elisa Brâncuşi de la clasa a II-a B ne-a spus că este tare încântată că a aflat care sunt drepturile copiilor: „Noi nu avem drepturi ca adulţii, care pentru că sunt oameni mari au foarte multe astfel de drepturi, dar avem şi noi drepturile noastre. Am învăţat şi că acei copii cu probleme nu trebuie jigniţi, ci ajutaţi”. Micuţii au fost întrebaţi din lecţiile predate de tineri voluntari. La finalul testării aceştia au primit cadouri cu pliante informative despre Uniunea Europeană, dar şi certificate care le atestă cunoştinţele acumulate. „Eu voi păstra această diplomă ca să-mi aduc aminte că am parcurs aceste lecţii”, ne-a spus Raluca.
Proiectul a putut fi implementat graţie unui număr de 21 de voluntari, studenţi la diverse facultăţi din cadrul universităţii din Craiova, coordonaţi de lector Cristina Otovescu Frăsie. „Am lucrat excepţional cu toţi copiii, atât eu cât şi colegii mei. Elevii au fost foarte interesaţi de tot ce înseamnă drepturile omului, dar şi ce pot