Rezervele internaţionale nete ale Băncii Naţionale a României (BNR) vor putea să scadă în acest an cu maxim 9 miliarde de euro, faţă de nivelul de 25,53 miliarde euro calculat pentru finele lui 2008, potrivit memorandumului tehnic de înţelegere la acordul stand-by cu FMI, publicat miercuri.Rezervele internaţionale nete ale BNR sunt definite în euro ca diferenţă între activele externe brute şi pasivele externe brute.Potrivit Mediafax, memorandumul stabileşte şi limite trimestri
Rezervele internaţionale nete ale Băncii Naţionale a României (BNR) vor putea să scadă în acest an cu maxim 9 miliarde de euro, faţă de nivelul de 25,53 miliarde euro calculat pentru finele lui 2008, potrivit memorandumului tehnic de înţelegere la acordul stand-by cu FMI, publicat miercuri.
Rezervele internaţionale nete ale BNR sunt definite în euro ca diferenţă între activele externe brute şi pasivele externe brute.
Potrivit Mediafax, memorandumul stabileşte şi limite trimestriale pentru reducerea rezervelor. Activele externe brute includ Drepturile Speciale de Tragere deţinute de banca centrală, rezervele la FMI, numerarul, titlurile şi depozitele în valute convertibile din străinătate, potrivit memorandumului tehnic de înţelegere semnat de autorităţile române cu Fondul Monetar Internaţional.
Pe de altă parte, pasivele externe brute sunt reprezentate de toate datoriile rezidenţilor şi nerezidenţilor şi creditele în derulare de la Fond.
Fondul este de acord cu o eventuală reducere a rezervelor internaţionale nete de cel mult 7,6 miliarde euro până la jumătatea anului. Pentru luna septembrie limita este de 8,72 miliarde euro, iar pentru finele anului a fost fixată la 9 miliarde de euro.
FMI a stabilit că rezervele internaţionale nete pot fi reduse cu doar 500 de milioane de euro în 2010.
Ţintele pentru rezervele