Specialistii incep sa fie din ce in ce mai alarmati de consumul mare de grasimi consumate de populatia Romaniei si incearca sa traga un semnal de alarma asupra faptului ca grasimile de origine animala consumate in exces cresc nivelul colesterolului in sange, marind astfel riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
In cadrul simpozionului „Grasimile alimentare si starea de sanatate a copilului”, ce a avut loc ieri la Business Hotel din Targu-Mures, specialistii au incercat sa evidentieze factorii care stau la baza unei alimentatii sanatoase si efectele acesteia asupra sanatatii copilului, pentru ca, spun specialistii, o viata sanatoasa la maturitate este consecinta unei alimentatii corecte in perioada copilariei. De asemenea, specialistii au avertizat asupra precocitatii aparitiei leziunilor de ateroscleroza, inca din perioada copilariei, leziuni care stau la baza bolilor cardio-vasculare de la varsta de adult. ”Bolile cardiovasculare reprezinta una dintre principalele cauze de decese la adultii cu varsta de peste 40-50 ani. Iar ateroscleroza care sta la baza acestei boli se dezvolta inca din copilarie, iar daca dorim sa evitam acest proces de ateroscleroza ar trebui sa educam copiii pentru un comportament alimentar corespunzator”, a declarat prof. dr. Mircea Nanulescu de la Clinica Pediatrie III din Cluj.
Grasimile saturate mai incitante decat cele nesaturate?
Expunerea a prezentat rolul acizilor grasi nesaturati, Omega 3 si Omega 6, in cresterea si dezvoltarea copilului, precum si rezultatele unui important program educaţional de prevenire a bolilor cardio-vasculare care a avut loc în Finlanda. Acest program a vizat printre altele schimbarea obiceiurilor alimentare, prin scăderea consumului de alimente bogate în grăsimi saturate, precum untul, cu alimente bogate în grăsimi nesaturate aşa cum este uleiul vegetal.
Prin aplicarea acestui program