Scaderile accentuate inregistrate de agricultura si industrie au dus declinul economiei la 6,2% in primul trimestru comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, fata de estimarea initiala de 6,4% a Institutului National de Statistica.
Analistii apreciaza ca evolutia din acest an depinde de tendintele internationale si de relansarea pietelor de export, fiind putine sanse de evitare a recesiunii.
Datele anuntate ieri de Statistica nu au adus surprize majore in ceea ce priveste evolutia principalelor sectoare economice, doar agricultura evoluand mai slab decat anticipau analistii, adica avand o contributie negativa substantiala. Industria, serviciile si agricultura au inregistrat o scadere fata de anul trecut, in timp ce doar constructiile au avut un aport pozitiv la PIB-ul din primul trimestru.
Potrivit INS, declinul economiei a fost cauzat de reduceri in agricultura -10,9%, industrie -11,1%, comert -7,6% si activitatile financiare, imobiliare -3,8%. Si volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a redus, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere de 9,4%, antrenata mai ales de scaderea incasarilor din TVA. In schimb, constructiile si-au marit volumul de activitate cu 4,7%.
„Cel mai mare impact al crizei s-a manifestat asupra industriei, insa sunt ceva semne de imbunatatire a situatiei din aceasta ramura, ea urmand sa ramana cu certitudine in teritoriul negativ", a comentat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Totodata, contractia puternica pe sectorul serviciilor este foarte ingrijoratoare avand in vedere atat ponderea ridicata a acestui sector in formarea PIB, cat si faptul ca lipsa persistentei ridicate indicata de seria istorica poate insemna contractii viitoare puternice, in opinia lui Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.
Desi au aparut unele semnale de incetinire a decl