Tot mai mulţi români decid să-şi ia viaţa din cauza dificultăţilor financiare.
Medicii spun că încă nu e vorba despre un fenomen, dar situaţia s-ar putea înrăutăţi la sfârşitul anului. Împovăraţi de datorii, incapabili să-şi achite creditele la bancă, să-şi finanţeze afacerile sau să acopere cheltuielile pentru o intervenţie chirurgicală, tot mai mulţi români aleg să-şi pună capăt zilelor.
Chiar dacă statisticile oficiale nu sunt finalizate, specialiştii confirmă că recesiunea nu a adus numai disponibilizări, ci implicit, mai multe tentative, eşuate sau, din nefericire, reuşite, de suicid. Specialiştii i-au plasat pe şomeri pe primul loc într-un „top” al celor mai „expuse” categorii sociale, urmaţi de emigranţi, de persoane cu handicap şi de victime ale abuzurilor fizice sau psihice.
„Este posibil să ne confruntăm cu mai multe cazuri, din cauza crizei, mai ales că vara se înregistrează cele mai multe evenimente de acest fel. Vârful îl vom atinge, probabil, către sfârşitul anului”, consideră Gheorghe Alexandrescu, specialist în medicină legală în cadrul INML.
Numărul celor care se sinucid este în uşoară creştere de la un an la altul, după cum arată şi statisticile publicate de Institutul Naţional de Medicină Legală (INML).
În ultima raportare oficială, pe anul 2008, au fost înregistrate 2.802 sinucideri, care reprezintă o creştere moderată faţă de cifra din 2007, de 2.705 sinucideri.
Cele mai multe au loc în lunile de vară. România ţine, de fapt, pasul cu Uniunea Europeană, la acest capitol. Potrivit statisticilor, în medie, în fiecare an, aproximativ 60.000 de cetăţeni ai statelor membre aleg să-şi pună capăt zilelor, preponderent din cauza depresiilor. Specialiştii i-au plasat pe şomeri pe primul loc într-un „top” al celor mai „expuse” categorii sociale, urmaţi de emigranţi, de persoane