Producătorii bistriţeni acuză lipsa subvenţiilor şi “mafia importurilor”. Direcţia Agricolă şi Finanţele spun că nu au ce face cu marfa intrată pe uşa din dos În ţinutul prunelor şi a merelor, localnicii au ajuns să consume fructe de import chiar şi în plin sezon de recoltă autohtonă. Pere din Ungaria, mere din Polonia prune şi căpşuni din Turcia, cireşe din Bulgaria, se lăfăie pe rafturile magazinelor de fructe, în supermarket sau chiar pe tarabele din piaţă. Aceasta în timp ce câţiva mari producători locali dar şi proprietarii de livezi se luptă să caute desfacere.
Proprietarii de livezi primesc subvenţii pentru teren nelucrat
SC Pombis are 33 de hectare de livezi şi desface mere şi prune prin magazinul propriu şi pe la tarabe prin pieţe. O parte din producţia de prune se duce la export în Austria, la un client fidel. “ Este greu cu fructele, mai ales că noi suntem dezavantajaţi din start de subvenţiile foarte mici faţă de alte state din UE”, se plânge Aurel Onigaş, directorul de la Pombis. “ Producătorii altor state primesc 400 de euro pentru hectarul de livadă, iar uneori şi mai mult, în funcţie de stat, în timp ce noi abia primim 60 de euro, la fel ca orice proprietar de teren agricol nelucrat. Vă daţi seama că noi nu putem ţine pasul cu preţurile lor, în condiţiile astea”, mai spune Onigaş.
Staţiunile Pomicole nu primesc subvenţie deloc
Situaţia este de-a dreptul critică atunci când vine vorba de staţiunile de cercetări, care mai administrează încă sute de hectare de livezi. Staţiunea Pomicolă din Bistriţa a rămas una dintre ultimele mini-institute de cercetări din Ardeal care au supravieţuit după anii 90, dar din pricina statutului său nu poate primi subvenţii “Noi avem 92 de hectare de livezi, dar nu primim nici-un leu subvenţii şi supravieţuim din proiecte de cercetare, dacă reuşim să obţinem ceva l