Prima mentiune in istorie a gripei a fost cand Hipocrat a scris despre epidemia din 412 i.Ch care a afectat Grecia, dupa care s-a raspandit in toata Europa.
De mai bine de 2.500 de ani, o pandemie de gripa ramane o problema deschisa. Nicio regiune nu este ferita de gripa noua, mai ales ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a ridicat nivelul alertei privind virusul H1N1 la 6, nivelul corespunzator pandemiei.
Gripa porcina nu este insa atat de virulenta ca epidemia din 1918 denumita 'gripa spaniola', care a facut zeci de milioane de morti in lume.
Acum 90 de ani, epidemia globala de gripa a secerat viata a peste 50 de milioane de persoane, mai multi decat au murit in primul razboi mondial, declansarea ei datorandu-se secretomaniei militare, dar si sfarsitului razboiului.
In mai 1918, agentia de stiri Fabra anunta aparitia la Madrid a 'unei boli ciudate, cu caracter epidemic', afirmand ca 'epidemia are o forma usoara, iar cazuri letale nu au fost inregistrate'.
'Ciudata' boala, cum o numea agentia, era o gripa ucigasa, provocata de virusul gripei aviare de tip A, extrem de agresiv si cu o capacitate uriasa de multiplicare. In cei doi ani care au urmat, epidemia a secerat dupa noile calcule viata a cel putin 50 de milioane de oameni, de peste trei ori mai mult decat cei 15 milioane de morti rezultati din razboi, putand fi comparata ca efect doar cu Marea Ciuma din 1348, care a decimat acum 570 de ani o treime din populatia Europei.
Printre victimele ei, s-au aflat numeroase personalitati, ca de exemplu poetul francez Guillaume Appolinaire, pictorul german Egon Schiele, fiica lui Sigmund Freud, Sophie, sau sociologul Max Weber.
Pandemia a pornit din SUA, soldatii americani, adusi in Europa in 1917, pentru a lupta de partea Antantei, transportand boala peste Atlantic.
Gripa spanio