Zece din cele mai mari banci americane vor putea returna 68 de miliarde de dolari (49 mld. euro) din ajutoarele de stat primite de la guvern, a anuntat trezoreria americana, semn ca criza financiara se apropie de final, scrie BBC News.
Presedintele Barack Obama a salutat decizia, declarand insa ca acest lucru nu inseamna ca "problemele noastre financiare au luat sfarsit".
Bancile sunt nerabdatoare sa returneze fondurile primite pentru a scapa de restrictiile impuse de guvern, cum ar fi limitarea platilor acordate executivilor.
Trezoreria nu a specificat numele bancilor carora li se va permite sa returneze banii, insa JPMorgan, American Express, Bank of New York Mellon, BB&T, Capital One Financial, Morgan Stanley, State Street, Goldman Sachs si US Bancorp au confirmat ca au primit acordul trezoreriei.
Au avut rezultate bune la testele de stres
Toate aceste banci cu exceptia Morgan Stanley si Northern Trust au trecut testele de stres realizate de guvern in luna mai, teste ce incercau sa determine daca bancile dispun de suficient capital pentru a face fata unor noi pierderi in cazul deteriorarii in continuare a conditiilor economice.
Northern Trust nu a fost supusa testelor, iar Morgan Stanley a anuntat ca a atras fonduri suplimentare.
Sumele returnate ar putea reface fondul TARP, putand fi teoretic oferite altor institutii cu probleme.
Totusi, unii observatori se tem ca o returnare prematura a fondurilor guvernamentale ar putea avea un efect negativ asupra operatiunilor de creditare ale bancilor, afectand in acest fel sansele de redresare economica.
"In parte, acest lucru arata ca bancile isi cheltuiesc toti banii returnand fondurile primite de la guvern si nu oferind credite si stimuland economia", a declarat Marc Pado, strateg in cadrul Cantor Fitzgerald.
Altii se tem ca vor fi afectate perspectivele bancil