„Voi, ca viitoare învăţătoare, trebuie să daţi mereu dovadă de disciplină şi prestanţă”, este sfatul care le urmăreşte pe elevele de la Colegiul Naţional „Elena Cuza”, singura instituţie bucureşteană de învăţământ preuniversitar care formează educatori şi învăţători. Departe de a se simţi "prizonierele" unui liceu unde predomină atmosfera restrictivă de pension, fetele de la „Elena Cuza” ştiu că fără dăruire „nu ai ce căuta aici”. În plus, „o astfel de şcoală cu profil pedagogic te formează, te pregăteşte pentru viaţă şi pentru relaţia cu oamenii, părere confirmată şi de către directoarea instituţiei, Maria Bizdună.
„Un fost normalist, chiar dacă ajunge patron de magazin, îşi poate salva afacerea pentru că ştie cum să comunice cu oamenii”, spune ea.
Deşi o perioadă aproape că a fost dat uitării, colegiul a reuşit, în cele din urmă, să sensibilizeze Ministerul Educaţiei, care i-a oferit recunoaşterea cuvenită - prima poziţie printre instituţiile de profil din ţară.
Pepinieră pentru învăţământul privat
În urmă cu trei ani, a fost introdusă o nouă specializare - instructor pentru activităţi extraşcolare - foarte solicitată în cadrul instituţiilor afterschool sau în învăţământul privat, unde se poate ajunge la un salariu de 500 de euro. O sumă mare, dacă ţinem cont de cât câştigă un debutant.
Ce face un instructor? El este „profesorul” de după orele de curs, cel cu care copiii îşi fac temele sau se joacă. În plus, instructorul se ocupă şi cu organizarea serbărilor şcolare şi pune la cale orice fel de activitate extraşcolară.
Nu ai nimic de pierdut
Disciplina, deşi nu este una strictă, impune, pe lângă limitele bunului simţ, şi o ţinută decentă, o atitudine elevată şi un comportament ireproşabil, deoarece învăţătorul este nu numai educator, ci şi model.
„Încă există con