Din cauza salariilor mici, medicii nu se mai înghesuie să ocupe unul din locurile vacante în spitalele din ţară. După concursul din martie, la care ne prea s-au găsit doritori, Ministerul Sănătăţii face o nouă încercare şi organizaează un al doilea concurs pentru ocuparea posturilor libere. La Sibiu este nevoie urgentă de 12 medici, rezidenţi sau specialişti. Opt posturi sunt disponibile la Spitalul Clinic Judeţean Sibiu, trei la Mediaş şi unul la Cisnădie. Posturile vacante sunt la specializările medicină de urgenţă, medicină de familie, obstretică-ginecologie şi recupraremedicală, fizică şi balneologie.
La Braşov există 47 de posturi libere, 19 dintre acestea fiind în municipiu, la Spitalul Judeţean, la Maternitate, la Spitalul de Copii, la Neurologie şi la Ambulanţă. Şi în judeţ este nevoie de 28 de medici la unităţile din Codlea, Victoria, Zărneşti, Făgăraş şi Rupea. În municipiu cele mai multe posturi vacante, nouă la număr sunt la Judeţean. O situaţie gravă este şi la unităţile din Zărneşti şi Făgăraş unde este nevoie de câte 7 medici.
La Mureş sunt scoase la concurs 24 de posturi de rezidenţi şi specialişti. Din acestea 6 sunt în municipiul Târgu-Mureş, 2 la Reghin, 9 la Sighişoarea, 3 la Sărmaşu, iar 2 la Luduş. O situaţie critică este la Spitalul din Târnăveni unde este nevoie de 12 medici de aproape toate specialităţile.
Salarii mici
În România, salariile medicilor sunt de zece ori mai mici decât în occident. Astfel un rezident primeşte lunar 250 de euro brut. Dacă face gărzi de noapte, leafa rezidentului poate ajunge la 350 de euro. Medicii specialişti primesc lunar în jur de 450 de euro, iar un medic primar cu toate gradele, care este şi şef de secţie, are un salariu brut de 800 de euro. În occident salariul minim al unui rezident este de 2000 de euro.
440 de lei, taxă de exa