Un raport guvernamental publicat ieri în Germania arată că estul Germaniei este mai puţin afectat de criză decât partea vestică a acesteia, iar diferenţele dintre cele două regiuni sunt încă departe de a fi dispărut. Astfel, faptul că fosta jumătate comunistă deţine mai multe firme de dimensiune mică sau medie i-a redat o oarecare rezistenţă în faţa crizei, întrucât aceste societăţi nu depind atât de mult de exporturi. "La 20 de ani după revoluţia paşnică şi căd
Un raport guvernamental publicat ieri în Germania arată că estul Germaniei este mai puţin afectat de criză decât partea vestică a acesteia, iar diferenţele dintre cele două regiuni sunt încă departe de a fi dispărut.
Astfel, faptul că fosta jumătate comunistă deţine mai multe firme de dimensiune mică sau medie i-a redat o oarecare rezistenţă în faţa crizei, întrucât aceste societăţi nu depind atât de mult de exporturi.
"La 20 de ani după revoluţia paşnică şi căderea Zidului, avantajele Germaniei de Est sunt evidente acum în 2009", spune ministrul german al transporturilor, care este şi responsabilul federal pentru dezvoltarea zonei de est.
Cu toate acestea, rata şomajului în regiunea estică a Germaniei este foarte ridicată: 13,3% faţă de 6,9 procente în vest.
Raportul arată printre altele că estul şi vestul Germaniei rămân în continuare diferite din punctul de vedere al mentalităţii. Specialiştii numesc acest fenomen "the wall in the head" şi recunosc că progresele acceptării unora de către ceilalţi sunt insuficiente.
"Oamenii din cele două părţi ale ţării nu îşi recunosc unii altora meritele", spune studiul care subliniază că mai este nevoie de efoturi pentru ca stereotipurile şi clişeele să fie depăşite.
SURSA: thelocal.de