Pe lângă pregătirea materiei pentru probele orale şi scrise, mulţi dintre elevi pregătesc şi de o manieră interzisă examenul propriu-zis. Examenul de bacalaureat reprezintă pentru tinerii elevi de clasa a XII-a un pas foarte important. “Examenul de maturitate”, cum este numit de părinţi şi profesori, poate influenţa decisiv viaţa adolescentului. Considerând că-şi pot mări şansele de reuşită, elevii şi părinţii lor încearcă, în fiecare an, să îmbuneze profesorii din comisiile de examinare.
Cadouri, mâncare, băutură sau chiar plicuri cu bani, cam asta poate primi un profesor evaluator sau supraveghetor pentru a fi “mai puţin exigent”.
Banii de protocol sunt interzişi prin lege
Deşi Legea Învăţământului prevede concret că astfel de fonduri strânse pentru examen sunt strict interzise, elevii şi părinţii insistă. Aurelia Solomon, şefa Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa, a declarat că toţi directorii de licee au fost instruiţi în această privinţă şi nu vor accepta strângerea banilor de “protocol”.
“S-a făcut notificare către toţi directorii. Inspectoratul se disociază de orice practică de acest gen. Unde vor fi semnale că profesorii sau directorii din liceu au admis bani de protocol, vor fi luate măsuri aspre care pot duce până la destituire şi dosare penale”, a declarat inspectorul general Solomon.
Elevii de clasa a XII-a sunt destul de rezervaţi în declaraţii. Mulţi dintre ei au spus că nu au auzit de aşa ceva niciodată. Câţiva tineri însă, protejaţi de anonimat, au dat cărţile pe faţă.
“În funcţie de clasă şi de specializare, dăm bani pentru profesori. Noi dăm câte 20 de lei pentru un covrigel, un suc, o cafea pentru profesorii care vin la noi la liceu”, a mărturisit unul dintre elevi, cu precizarea că nu ar vrea ca publicul să îi cunoască nici identitatea, nici liceul în care învaţă, pe