Liderii europeni vor decide saptamana viitoare in cadrul Consiliului European de vara de la Bruxelles crearea cat mai rapida a doua organisme de supraveghere a sistemului financiar, pentru a preveni aparitia unei noi crize economice, relateaza Reuters care a obtinut ciorna declaratiei summitului.
Discutiile de la Consiliul European vor fi o continuare a celor de marti ale ministrilor europeni de finante care au ramas blocate dupa ce reprezentantii Marii Britanii si-au exprimat scepticismul cu privire la impactul acestor organisme asupra bugetelor nationale.
Potrivit declaratiei summitului, sistemul bancar se afla sub stres iar capitalizarea ramane limitata, astfel ca guvernele trebuie alertate de aceste organisme in cazul unor riscuri de aparitie a altor crize financiare.
"Consiliul European cere sa se faca un progres rapid in domeniul supravegherii pietelor financiare, in speacial in domeniul reglementarii si al fondurilor alternative de investitii", potrivit documentului.
Care vor fi organismele de supraveghere financiara
Intreaga discutie este centrata in jurul propunerilor Comisiei Europene (CE) de a crea noi organisme de supraveghere ale sistemului financiar si pentru a detecta din timp riscurile aparitiei unor noi crize financiare de amploarea celei actuale.
Este vorba despre Consiliul European pentru Riscuri Sistemice (European Systemic Risk Council), care va monitoriza acumularea de riscuri in sistemul financiar, care ar pune in pericol stabilitatea. CE a propus ca acest consiliu sa fie prezidat de Banca Centrala Europeana. Marea Britanie si alte state europene care nu fac parte din zona euro se tem ca interesele lor nu vor fi reprezentate suficient in acest caz si isi vor explica nemultumirile saptamana viitoare la Consiliul European.
Totodata, se mai doreste infiintarea unui grup "paneuropean" format din