Media anuală a scumpirilor a scăzut cu peste 2,5% pe fondul consumului redus de alimente. Scăderea inflaţiei anuale până sub pragul de 6% nu a mai fost consemnată din august 2007. În mai 2009, am ajuns la o rată de 5,95% determinată de reducerea cererii. Statisticile oficiale au arătat că, în primele trei luni din 2009, cererea internă a scăzut, în România, cu peste 13%, pe fondul unui consum final efectiv al populaţiei cu 10,5% mai mic decât în aceeaşi perioadă din 2008. În continuare, datele Eurostat au evidenţiat faptul că românii au consumat, în primele 4 luni din 2009, cu aproape 10% mai puţine alimente decât în aceeaşi perioadă din anul anterior.
Această compactare a consumului, în special a celui de alimente, se reflectă şi în evoluţia preţurilor: datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) indică o reducere a inflaţiei – media scumpirilor – până aproape la jumătate faţă de cea consemnată în luna mai 2008.
Scumpirea alimentelor, redusă la o treime
Cifrele INS arată că, în mai 2009, alimentele s-au scumpit, în medie, cu 1,4% faţă de decembrie 2008 şi cu 4,02% faţă de aceeaşi lună din anul anterior. A se compara aceste date cu cele consemnate în mai 2008: alimentele se scumpiseră cu 3,35% faţă de decembrie 2007 şi cu aproape 12% faţă de mai 2007. Faţă de luna anterioară, în mai 2008 la alimente aveam un avans al preţurilor la alimente de 0,53%, dar în mai 2009 se consemnează o ieftinire a acestora, cu 0,05%.
Interesant este că la celelalte componente ale coşului inflaţiei – mărfuri nealimentare, respectiv servicii – preţurile au evoluat în ritmuri comparabile în cele două perioade analizate. Mai precis, în mai 2009 am avut o creştere a preţurilor la produsele nealimentare cu 3,7% faţă de decembrie 2008 (3,08% în mai 2008 faţă de decembrie 2007) şi o majorare a tarifelor la servicii cu