Pacienţii asiguraţi nu sunt de acord să plătească serviciile medicale de stat
La nivel declarativ, ideile de reformă în sănătate îi nemulţumesc şi pe medici, care se consideră umiliţi de sumele vehiculate de Ministerul Sănătăţii.
Pacienţii din Piatra Neamţ spun că micile atenţii cu care s-au obişnuit cadrele medicale nu vor dispărea, chiar dacă mai marii Sănătăţii vor să introducă coplata. „Florile, ciocolata sau pachetul de cafea au existat dintotdeauna şi nu cred că se va renunţa la ele dacă vom plăti consultaţiile”, e de părere Elena Stoian, economist. Pensionarii nu acceptă ideea de-a contribui în plus faţă de asigurarea obligatorie. „Eu cotizez de 40 de ani la asigurările de sănătate şi mă duc la medic o dată la trei luni. Refuz să mai dau la stat vreun leu degeaba, mai bine mor decât să plătesc”, spune supărată Olga Ciornea.
„Efectiv, suntem vânduţi”
Nici în tabăra medicilor nu este linişte atunci când se aduce în discuţie subiectul coplăţii. „Nimeni nu ştie cum s-au calculat şi nici ce se va întâmpla cu banii respectivi”, declară medicul primar Zoe Condurache. În viziunea medicilor, coplata ar fi o soluţie pentru a elimina persoanele care abuzează de vizitele la cabinet, care se prezintă la medic de mai multe ori pe săptămână, nejustificat, şi măresc timpul de aşteptare. Cadrele medicale au certitudinea că odată cu apariţia legii privind coplata, circul va fi nelipsit pe coridoarele cabinetelor.
„Până ne vom lămuri ce încasăm exact, şi până când vor înţelege şi pacienţii ce plătesc, vom avea parte de scandal la consultaţii. Efectiv, suntem vânduţi”, a declarat Mihaela Covrig, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Neamţ. Planul ministrului de Sănătate, Ion Bazac, este prezentat incomplet. Până la această dată nu se ştie ce servicii medicale vor fi incluse în pachetul de bază şi care vor fi cele plătit