Un nou guvern, într-o mai veche componenţă, a fost impus ieri de comuniştii moldoveni (PCRM), în urma unei şedinţe parlamentare marcate de dispute cu opoziţia. Sursa: AFP Photo
Învestirea executivului trebuie urmată de dizolvarea parlamentului şi de declanşarea anticipatelor.
Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Alianţa „Moldova Noastră” (AMN) nu au votat programul de guvernare, al cărui scop este „menţinerea Moldovei pe harta lumii”. Liderul AMN, Serafim Urechean, l-a catalogat drept „o declaraţie preelectorală şi nicidecum un program de acţiuni”, potrivit Mediafax.
Guvernul are doi miniştri noi şi va fi condus tot de Zinaida Greceanîi, care a eşuat în încercarea de a accede la preşedinţia ţării. Greceanîi a sugerat ieri că nici strategia electorală a comuniştilor nu va suferi schimbări majore. Amintind protestele antiguvernamentale din 7 aprilie, ea a avertizat că guvernul va „bloca orice imixtiune cu fermitate în procesul electoral a forţelor distructive externe”. Preşedintele Vladimir Voronin a acuzat România că s-ar afla în spatele protestelor din aprilie.
Voronin şi ambulanţa
Şedinţa parlamentară a fost tulburată de disputele partidelor. O intervenţie a deputatului PLDM Vitalie Nagacevschi, care o acuza de corupţie pe Greceanîi, l-a enervat pe Vorornin. „Unde este întrebarea? Deconectaţi microfonul nr. 5. Chemaţi salvarea!”, a strigat Voronin, potrivit portalului Unimedia. O ambulanţă a venit la sediul parlamentului, chiar dacă apelul preşedintelui a fost unul ironic.
Unde pleacă Marian Lupu?
Ziua a început cu o mişcare aşteptată a fostului preşedinte al legislativului, Marian Lupu, care şi-a anunţat plecarea din PCRM. Lupu, văzut ca un reformist, a afirmat că poziţiile sale şi ale PCRM nu mai coincid şi a criticat partidul pentru poziţia sa conflic