Cortina europenelor a fost trasa, iar PD-L si PSD, principalele partide la guvernare, au intrat deja in logica prezidentialelor. Intrebarea care se pune este urmatoarea: ce se va intampla cu guvernarea?
Gongul de debut al campaniei a sunat deja: un dialog furtunos intre presedintele Traian Basescu si liderul PSD Mircea Geoana pe tema retragerii trupelor romanesti din Irak a tinut prima pagina a ziarelor, fara ca publicul sa poata lua o pauza de respiratie dupa alegerile europene.
Cum arata urmatoarele sase luni de guvernare daca politicienii sunt in continuare in campanie? Vor putea cele doua formatiuni sa-si tina promisiunile si sa scoata tara din criza?
Greu pentru PD-L, dar mai greu pentru PSD
"Pentru PD-L va fi mult mai usor decat pentru PSD sa arate ca se preocupa de guvernare", spune profesorul de stiinte politice Cristian Parvulescu. Si asta pentru ca PD-L a demonstrat ca este un partid disciplinat care nu va provoca niciun fel de probleme organizatorice. "Se vede din experimentul EBA - succesul candidaturii la europene a mezinei presedintelui, Elena Basescu - ca sunt un partid organizat", afirma profesorul. Problemele sunt la PSD, sustine el. Multi lideri ai PSD i-au aratat deja lui Mircea Geoana ca nu i se supun- cum este cazul organizatiei Constanta, care a refuzat sa participle la campania pentru europene. Deci PSD va trebui sa ia o decizie majora pana nu va fi prea tarziu: ori sa iasa de la guvernare, ori sa-i decapiteze pe liderii locali care i-au demonstrat public lui Geoana ca nu ii sunt fideli. "Evident, pot sa continue si in formula actuala, sa guverneze impreuna cu PD-L si sa continue prezidentialele, insa sunt incoerenti", mai spune analistul.
PSD, prin vocea liderului sau, Mircea Geoana, a spus limpede de mai multe ori ca social-democratii vor continua guvernarea. Analistul Stelian Tanase crede ca partide