Învârteşte roata olarului de 22 de ani şi lucrează ceramică veche din vremea dacilor.
Eugen Pătru este ginerele lui Dumitru Şchiopu, unul din cei mai mari meşteri ai ceramicii vâlcene. S-a apucat de ceramică în urmă cu 22 de ani. „De la socrul meu am furat aceast meşteşug. Am lucrat 15 ani ca electrician şi pe urmă m-am gândit că dacă tot i-am luat fata să-i fur şi meseria socrului. La început eram curios să văd cum se face ceramica. Apoi din prea multă curiozitate m-a luat valul şi m-am apucat de făcut vase. Noi din acest meşteşug trăim”,spune Eugen Pătru.
Lucrează ceramică din vremea dacilor
Ceramica lucrată de Eugen este albă, specifică în zona Vlădeştiului.„ E ceramica care se făcea în vremea dacilor şi noi încă mai menţinem tradiţie”, preizează meşterul. Eugen lucrează obiecte casnice: oale de capacităţi diferite, căni, strachini, farfurii, castroane de mari dimensiuni, ulcioare simple, ulcioare de nuntă, ploşti cu patru sau cu şase braţe şi două compartimente, unul pentru ţuică, altul pentru vin, jucării pentru copii, fluierici. „ Lutul de Vlădeşti, pe care îl folosim noi e renumit pentru confecţionarea oalele de sarmale. Vasle noastre sunt albe că, la împodobire, se foloseşte o soluţie de caolin. Vasele sunt scufundate, după prima ardere, în această soluţie. Procedeul e specific zonei noastre. Pe acest fond alb urmează să fie desenate, cu un smalţ de culoare verde, motivele specifice zonei: crucea, spirala şi braduţul”, povesteşte ceramistul.
Cu ceramica la târguri în toată lumea
După ce s-a apucat de ceramică, Eugen a început să participe la târguri prin ţară şi străinătate. „ Particip numai la expoziţii de ceramică autentică. În acest domeniu e nevoie şi de creativitate, însă mândria mea este ceramica veche, autentică. Din păcate, astăzi au apărut şi foarte multe kitsch-uri şi nu se mai ţine cont de a