Investigatorii sub acoperire vor mişuna prin spitale pentru a-i prinde pe medicii şpăgari. Ministerul Sănătăţii vrea să elimine corupţia din sistemul sanitar cu ajutorul unor experţi special instruiţi în acest scop. Doctorii sunt sceptici. Fără şpagă sau fără medici?
de Sabin Orcan
Mai citeşte şi:
adevarul.es - Cum să devii medic în Spania
Suceava: Edilii nu pot plăti medicii din şcoli
Baia Mare: Spitalul -TBC ar putea rămâne fără mai bine de jumătate din medici
Şpaga dată la medici, prima în top
Cadrele medicale care s‑au obişnuit să primească şpagă ar putea rămâne fără loc de muncă. Ministerul Sănătăţii intenţionează ca, de la 1 iulie, să trimită în spitale echipe de inspectori (medici şi jurişti) deghizaţi în pacienţi. Ei vor fi dotaţi cu reportofoane şi camere de filmat, iar rolul lor va fi acela de a-i înregistra pe medicii şi pe asistentele medicale care acceptă „atenţii“ din partea bolnavilor şi să facă rapoarte.
Sancţiuni administrative
În funcţie de aceste rapoarte, cadrele medicale vor primi sancţiuni administrative sau acestora chiar li se vor desface contractele de muncă. „Cei care vor lucra în structura de integritate vor urma nişte cursuri de specializare.
Există nişte criterii foarte clare după care îşi vor desfăşura activitatea aceste persoane“, a declarat Ion Bazac, ministrul Sănătăţii.
În paralel cu sancţionarea doctorilor care primesc şpagă, Ministerul Sănătăţii intenţionează introducerea sistemului de coplată pentru serviciile medicale din spitale.
Coplata, introdusă în spitale
Aceasta înseamnă că pacienţii care se vor adresa spitalelor vor suporta o parte din costurile serviciilor medicale. Banii ar urma să intre în bugetele instituţiilor. Reprezentanţii medicilor sunt însă foart