Adrian Lupulescu, HR manager pentru Europa de Est al producatorului de semiconductori Freescale Semiconductor, cu 200 de angajati la nivel local, explica faptul ca intr-un context economic sanatos, numarul de angajati dintr-o firma este dictat de ratiuni de business, cum ar fi productivitatea, volumul vanzarilor sau profitul, iar o firma cu un business performant stie de cati angajati are nevoie pentru a-si atinge obiectivele.
Angajarile nu tin cont de facilitati
Delia Blajan, director de HR al producatorului de software Adobe Romania, apreciaza ca angajarile se fac in functie de nevoi, si nu de facilitatile pe care le acorda Guvernul.
Reducerea CAS este conditionata de mentinerea numarului de angajati, in conditiile in care contextul economic a obligat multe companii de pe piata sa isi restranga activitatea si, implicit, sa apeleze la restructurari de personal.
„In functie de precizarile care vor insoti o astfel de masura de reducere a contributiilor la asigurarile sociale, care tin de nivelul de deductibilitate sau de metodologia de aplicare, fiecare angajator si-ar putea face un calcul financiar pentru a pune in balanta avantajele fiscale cu costurile mentinerii unor locuri de munca de care, eventual, nu ar avea nevoie", mentioneaza Lupulescu. In opinia directorului de HR al Freescale, masura preconizata nu ar avea rolul unui motor pentru business si, implicit, pentru economie, ci ar avea un caracter predilect social.
Romania ar avea nevoie de un imprumut de 10-15 mld. euro pentru minimum zece ani si, in acest fel, contributiile de asigurari sociale ar putea sa scada cu un sfert, a mai spus Sarbu.
Masura cu impact social
„Mentinerea locurilor de munca este un castig important, dar si acest lucru este discutabil in conditiile in care este nevoie de un efort financiar imens, care calmeaza o problema sociala (somaju