Tarim originar al lui Budha, tinut himalayan ce adaposteste citeva din cele mai inalte virfuri din lume, tara extrem de diversa etnic si religios, Nepalul ramine o destinatie exotica. Incercind sa surprinda si inteleaga cit mai mult din aceasta “alta lume”, un reporter Hotnews.ro a pornit din “casa de nebuni” numita Kathmandu, a mers pe jos pina la poalele Everestului, de unde apoi a alergat 42 de km in una din cele mai dificile curse de maraton din lume.
Boudhanath Stupa Am o senzatie de nefiresc. La doar citiva kilometri de pestritul si agitatul spectacol din templul hindus Pashupatinath si atit de aproape de nebunia curenta de pe strazile din Kathmandu se afla totusi un spatiu al linistii.
Trebuie doar sa treci pe sub o poarta viu colorata si sa nu te lasi uimit peste masura de constructia ce-ti apare in fata ochilor. E Boudhanath stupa, unul dintre cele mai mari temple budiste din lume. Aici, in ciuda multimii si a agitatiei inevitabile, se simte concret un anume soi de seninatate.
Stupa are 36 de metri inaltime, iar cladirea propriu-zisa – o cupola circulara cu un virf ascutit, format din mai multe elemente – se decupeaza frumos pe cerul albastru, aproape lipsit de nori.
Ceva atrage inevitabil privirea. Sunt ochii lui Budha, pictati pe fiecare din cele patru laturi ale stupei; iar ochii acestia, privirea lor copleseste si te inspaimanita in acelasi timp. E o privire ca un sfredel, dar si blinda, linistitoare.
Pastel
Foto: Costas Polinakis
& Marian Chiriac
Stupa e construita sub forma unei mandale, un simbol uzual al meditatiei budiste. Nu lipsesc nici cele cinci elemente esentiale: baza stupei simbolizeaza pamintul; cupola e asociata apei; conul spiralat – focului; urmeaza o forma de semiluna, simbol al luminii, iar deasupra ceva care aduce cu o flacara – asociata eterului.
Pe