Extinderea platilor cu cardul este un pas esential pentru aducerea sub control a economiei nefiscalizate, care este incurajata de ponderea mare a platilor cash - foarte dificil de urmarit, arata un studiu realizat de compania de consultanta AT Kearney la cererea Visa. Anul trecut economia gri a totalizat in Romania 46 de miliarde de euro, adica o treime din Produsul Intern Brut oficial, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate ponderi inregistratate in statele din Uniunea Europeana.
Principalele ramuri, unde economia subterana(care reflecta activitatile legale, dar desfasurate fara respectarea tuturor obligatiilor fata de stat) este foarte activa sunt retailul, transporturile si comunicatiile, imobiliarele, turismul si agricultura.
Economia subterana este incurajata in buna masura de gradul scazut de bancarizare din Romania, in conditiile in care circa 50% dintre consumatori nu folosesc carduri bancare, iar 23% dintre angajati isi primesc salariile in numerar, acesta fiind cel mai ridicat nivel din UE, spune Andreas Pratz, vicepresedinte al AT Kearney Management.
Dezavantaje implicate de economia subterana sunt contabilizate in pierderi pentru sistemul de asigurari sociale, competitie inegala pe piata (economia reala nefiind la fel de ieftina ca cea nefiscalizata) si lipsa sigurantei pentru oamenii care lucreaza la negru.
Dincolo de relatia dintre platile electronice si economia subterana, marimea acesteia din urma este influentata inclusiv de gradul de incredere in institutiile statului si de politicile pe care guvernele le promoveaza, spune Pratz.
„Majoritatea celor care se afla in economia subterana nu vor sa fie acolo, dar nu au posibilitatea de a-si desfasura activitatea in mod legal", crede vicepresedintele AT Kearney.
In Romania, de exemplu, economia subterana este incurajata de nivelul ridicat al contributiilo