„Preturile scazute la alimente si cererea agregata redusa sunt forte puternice dezinflationiste care ar trebui sa cantareasca mai greu decat deprecierea leului. Presupunand ca nu vor exista noi socuri ale cursului de shimb si cresteri rapide ale preturilor ne asteptam ca procesul dezinflationist sa continue", considera analistii bancii americane Citi.
In mai, comparativ cu luna anterioara, marfurile nealimentare au inregistrat o crestere de 0,03%, in timp ce preturile pentru servicii au urcat cu 0,11%, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Inflatia lunara s-a redus in mai la 0,01%, cel mai jos nivel din acest an.
In categoria marfurilor alimentare, cea mai mare scadere a fost inregistrata la oua, unde preturile au coborat cu 3,92%. Reduceri importante s-au mai inregistrat la citrice (-3,33%), fructe proaspete
(-2,31%), ulei comestibil (-1,72%) si branza (-1,36%). Pe segmentul marfurilor nealimentare, cea mai mare reducere a fost consemnata de preturile la gaze (-2,57%), urmata de preturile la autoturisme si piese de schimb, care s-au redus cu 0,26%. Cele mai mari cresteri de preturi au fost la comubustibili si tigari, care au avansat cu 0,45%, respectiv, 0,63%.
In categoria serviciilor, tarifele postale au inregistrat un avans de 1,83%, in timp ce costurile legate de apa, canal si salubritate au urcat cu 1,71%. Pe de alta parte, preturile chiriilor au consemnat o scadere de 0,22%, in timp ce serviciile de telefonie si cele de transport aerian s-au ieftinit cu 0,6%.
Citi vede inflatia la sfarsitul anului la 5%, peste prognoza recenta a BNR de 4,4%.
„Preturile scazute la alimente si cererea agregata redusa sunt forte puternice dezinflationiste care ar trebui sa cantareasca mai greu decat deprecierea leului. Presupunand ca nu vor exista noi socuri ale cursului de shimb si cresteri rapide ale preturilor ne asteptam