Executivul trebuie să raporteze FMI până şi concedierea unor directori din companiile de stat
Fondul se aşteaptă să fim „buni platnici“, deşi împrumutul total poate ajunge la 10% din PIB (cât bugetul a două ministere)
Din momentul semnării acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), fiecare mişcare a Guvernului este monitorizată cu stricteţe. De la câţi bani cheltuieşte Executivul, şi pe ce, până la concedierea directorilor din companiile deţinute de stat, totul va trebui raportat către Fond, conform memorandumului dintre România şi FMI, document care a fost făcut public ieri. Memorandumul prezintă, de asemenea, şi calendarul de rambursare a împrumutului. FMI recunoaşte, în premieră, că este posibil ca unele bănci străine să nu se ţină de cuvânt şi să scoată bani din ţară.
Prima rată la FMI, de peste un miliard de euro, va fi plătită în 2012
FMI spune că România poate returna împrumutul fără mari probleme. "Capacitatea României de a înapoia suma contractată este puternică. La finalul aranjamentului, expunerea Fondului pe România va reprezenta aproximativ 10% din PIB. Deşi această expunere este mare, riscurile asociate sunt atenuate de nivelul relativ mic al datoriei publice", conform memorandumului. Cea mai mare parte a împrumutului va fi plătită în 2013 şi 2014, respectiv de câte circa patru miliarde de euro anual. Acordul prevede un împrumut de 12,95 de miliarde de euro, dintre care aproape cinci miliarde de euro au intrat deja în vistieria BNR.
Este posibil ca băncile străine să scoată bani din România
„În final, este posibil ca băncile străine să fie incapabile de a-şi menţine expunerea pe România, în ciuda angajamentului lor de a face acest lucru, date fiind dimensiunile crizei sectorului financiar din regiune”, se precizează în memorandum. La sfârşitul lunii martie, cele mai mari nouă bănci străine prezente î