Studenţii care îşi doresc să studieze în marile centre universitare precum Bucureşti, Cluj, Timişoara sau Iaşi pot locui în condiţii foarte bune atât în căminele de stat, cât şi în cele particulare. Dacă la cele de stat criteriile de obţinere a unei camere depind în mare parte de performanţele academice, la cele private contează posibilităţile financiare ale studenţilor. Tinerii cazaţi în căminul Leu A ce aparţine Facultăţii de Electronică din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti (UPB) locuiesc în condiţii decente, întrucât camerele au fost renovate în urmă cu aproximativ doi ani. Preţul lunar, pentru o persoană, al unei camere variază între 80 de lei şi 120 de lei.
Ramona Şerb, o studentă în anul I, care locuieşte în acest cămin, spune că este mulţumită în primul rând pentru că are baie în cameră, nu pe hol precum în multe dintre căminele facultăţilor de stat. Ramona împarte camera de cămin de peste 20 de metri pătraţi cu încă două colege. Potrivit directorului Întreţinere Patrimoniu din UPB, Constantin Zaharia, “circa 3.000 de studenţi se luptă anual pentru a obţine o cameră în cele trei cămine ale Electronicii, în condiţiile în care sunt în jur de 2.000 de locuri. Prioritate au cei cu medii mari”.
Garsoniere moderne în căminele Medicinii
Camerele căminelor „U” din zona Regie, ce aparţin Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, sunt modern utilate. În căminul U2, de exemplu, studenţii sunt cazaţi în garsoniere spaţioase. Garsoniera de peste 30 de metri pătraţi are parchet laminat şi termopane. “Îmi place că am bucătărie şi baie proprii. Preţul este unul accesibil, plătesc 120 de lei lunar.
Nu mi-am adus de acasă decât televizorul, cuptorul cu microunde şi frigiderul”, a spus Adriana Cocora, o studentă la Medicină în anul al II-lea. Ea a adăugat că pentru a obţine o cameră în